torsdag 31 mars 2011

Sparka in öppna dörrar

Något jag funderat på redan tidigare men kom på det nu igen när debatten runt mobbingen blossat upp är det här med att sparka in öppna dörrar. Det görs lite både till höger och vänster. Alltså att måla upp ett scenario med ett offer som alla kan känna med vilket gör att alla kan gå med i berättelsen och få "rätt" känslor.

Det jag tycker är intressant är när man gör tvärt om. När man kan berätta en story där man tar fram förövarens perspektiv på ett sätt som gör att man som läsare känner med personen, förstår vad som leder personen till de hemska handlingar som han eller hon utför. Det finns några, Dexter till exempel, där det är en massmördare som man får sympatier för. Självklart finns det fler storys men vad jag vill säga är att det är de som är de intressanta historierna eftersom de gör något nyttigt.
 • Visar de dolda perspektiven på problematiken till exempel.
 • Ifrågasätter förutfattade meningar och invanda mönster som får folk att agera i flock utan att verkligen tänka efter.
 • utmanar läsaren att väcka känslor som denne från början inte visste att han eller hon hade och förhoppningsvis öppnar för personlig reflektion.
Jag själv har en story som ligger och pyr inom mig, där man får ta en mobbares perspektiv och vad som leder henne till sitt agerande. Men jag har bara inte hunnit med att skriva den.

Att beskriva en mobbad i sin situation och den sorg, frustration och ilska som finns är lätt. Det är så klart inte lätt att skriva en story hur som helst, men vad jag menar är att sympatierna finns redan där från början så man behöver inte mer än skriva storyn så gråter massan.

Ska man beskriva mobbaren och få sympatier för denne behöver man jobba djupare, hitta den undre frustrationen och verkligen bygga upp förklaringarna för att läsaren ska kunna känna samma sympati för den personen eftersom mobbaren utåt, tillsammans med alla sina anhängare, endast är förövare som skall hatas och fördömas. Så klart bara om man är på ett överblicksavstånd för om man står precis bredvid är det inte lika lätt, då blir man gärna pöbeln som står och hejar på den starka (mobbaren) för att själv slippa bli måltavla.

Har jag sagt att jag tycker socialpsykologi och mänskliga processer är intressant?

2 kommentarer:

 1. Nä, jag kan inte låta bli.
  Dexter är en seriemördare. En massmördare dödar många personer vid ett och samma tillfälle, t ex Stureplansmördarna och Mattias Flink. En seriemördare, som Dexter eller Ted Bundy, dödar vid flera olika tillfällen, ofta efter rituella former och sällan mer än ett offer i taget.
  Ja, jag är sjukligt intresserad av seriemördare...

  SvaraRadera
 2. Ja ja jag vet. Satt och funderade lite över det när jag skrev. fick för mig att jag tänkte rätt men det borde jag insett att jag inte hade. har inte haft någon vidare tur idag så jag skyller på det.

  SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive