måndag 7 februari 2011

Skrivenkät

Annelie har svarat på 25 frågor om sitt skrivande och uppmanade oss andra att göra detsamma. Här är mina svar, vilka är din?

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
Jag var inte den som satt still och gjorde som jag blev tillsagd, lite för mycket spring i kroppen, så jag tror jag var ganska sen med att lära mig läsa och skriva. Ettan tidigast.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?
Jag är inte så säker på när jag började tycka det var roligt. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att skriva egna saker men just att skriva det fröken sa, det tog nog ett litet tag tror jag.

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?
Fifty fifty måste jag nog säga. De som känner mig kan nog lugnt skriva under på att jag är en riktigt tjatpåse, har nästan svårt för att var tyst, munnen går i ett. Men om det handlar om viktiga saker, till exempel när jag har kontakt med arbetsförmedlingen eller om jag debatterar då tycker jag bättre om att skriva. Det flyger ut alldeles för mycket grodor ur munnen samt att det är lättare att gå tillbaka och visa på vad man faktiskt har sagt när man skrivit det. Det är lättare att läsa igenom argumenten innan man skickar dom och det är lättare att i lugn och ro läsa igenom de andra skrivit för att inte missa något.

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.
Jag provade någon gång i mellanstadiet. Ganska töntigt faktiskt. Blev dessutom snodd och användes som högläsning på en fest i högstadiet så jag har bara bittra minnen från det. Blogg är en helt annan sak, där skriver jag helt andra saker.

5. Har du någon skrivande förebild? Vem?
Stephen King, vi verkar ha ungefär samma sätt att skapa historier på. jag har många och de byts ofta ut beroende på vad det är jag vill uppnå för stunden.

6. Vänsterhänt eller högerhänt?
Höger

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller förhand?)
Jag skriver jäkligt fort faktiskt och jag älskar att skriva. Förr brukade jag kontrolläsa under tiden jag skrev men då blev jag för kritisk och kom aldrig igenom boken. Nu har jag även börjat med deadline för jag har märkt att det är det enda sätt jag kan skriva efter. Jag märkte det medan jag pluggade på universitetet, jag fick saker gjorda just för att jag hade deadlinen. Jag skriver på dator får lätt kramp när jag skriver för hand och har svårt att läsa min egen skrivstil efter några minuters skrivande. Jag är en riktig broderare :D kan skriva nästan hur långt som helst och måste korta ner mig själv efteråt.

8. Vilken text, av allt du har skrivit under årens lopp, är du mest nöjd med?
Jag är för kritisk för att kunna prata om mest nöjd men det som jag skrivit som berört mig själv mest är "ett falskt minne". En novell jag som funderar på att utveckla till en roman.

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!
Absolut, det är underbart! Då går jag in i en annan värld och är där.

10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?
Absolut, det är fruktansvärt. Jag gör allt utom att skriva, eller ja, jag skriver, men inte det jag ska. Jag bloggar, jag uppdaterar facebook och kollar på teve. Och så mår jag skit för jag tycker jag är kass.

11. Har läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?
Oh, ja, det har hänt ofta. Jag inte säga precis vilken eller varför, jag tror att varför skulle i så fall vara för att berättelsen är en sådan som känns självklar för mig och det känns som om orden kom från mig från början.

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv)?
Blogginläggen är det som jag skriver mest men jag tycker ju bäst om att skriva noveller, eller romaner.

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?
Inte på mina texter direkt för jag har inte låtit så många läsa mina romaner eller noveller. Den som gett mig mest stöd (förutom min man) är Stephen King utifrån boken om writing. Det är efter att jag läst den boken som jag skrev mitt första råmanus, hade inte gjort det utan den boken tror jag.

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
Jo visst har jag författardrömmar. En dröm skulle ju vara att kunna försörja sig på skrivandet men att skriva är något jag mår bra av så det är ju en självklarthet. Vare sig jag blir publicerad eller inte så är det en stor dröm. Han som sagt just avslutat ett råmanus och sitter och redigerar det.

15. Har du varit med i en skrivtävling?
En gång.

16. Har du blivit publicerad någon gång?
Nej. Har heller inte försökt.

17. Bloggar du? Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?
Jag bloggar om allt och det är svårt att säga något favorittema. Min skrivning så klart men annars är det väl sådant som berör mig för stunden och gärna lättsamma skämtsamma saker. Ögonblicksbilder med kommentarer till exempel.

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!
Fick höra från en arbetsledare för några år sedan "Men herre gud, du skriver ju som en karl" och det är väl lite beskrivande. Jag har en spretig, rörig och oläslig handstil.

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?
Överallt. Hela tiden.

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?
Att hitta tiden och lugnet

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?
Jag sitter i vardagsrummet i soffan men det är inte drömplatsen. Jag vill ha ett arbetsrum där jag kan avskärma mig men vårt hus är för litet för det.

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?
Vet inte, utifrån säger min man är ett ord som förekommer ofta i mina texter.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?
Särskrivningar är otäcka och syftningsfel är roliga och jag påpekar dessa, men jag faller ibland själv ner i syftningsfällan :D och då garvar jag åt mig själv. Särskrivningar kan vara roliga men de är mest otäcka.

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten?
Tror väl att det funkar ganska bra, men då är det mest arbeten på universitetet, har inte skrivit roman eller novell med någon annan.

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?
Mitt modersmål, svenska.

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa. Den där dagboksincidenten låter hemsk. den hade nog fått mig att sluta skriva också.

    SvaraRadera
  2. När det väl hände hade jag slutat flera år tidigare. Det var saker jag skrivit i mellanstadiet som lästes upp på en fest i högstadiet och det handlade om killar som var på festen.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive