söndag 6 februari 2011

Det stora must-testet

Gårkvällen gick i mustens tecken. Vid fem dök sju glada must-testare upp för att skapa must-historia, vi kände att det var ett "muste". Humorn gick i mustens tecken också. Testpanelen bestod av sex så kallade medelålders typer och en ung vuxen som fick hålla ställningarna när det ballade ur för mycket.

Musten testades först för sig, i ett blindtest där betygskalan låg mellan 1-5. Musten som provades var Icas, Apotekarnes, Nygårda, Guttsta och Hammars. När mustens fyllighet hade lämnat magsäckarna började det test endast fem av oss kunde medverka i, vad som var godast att spetsa musten med. Först provades vodka vilket faktiskt var överraskade gott jämfört med vad vi förväntade oss. Men när testet med rom påbörjades försvann vodkaspetsningen som en blekhet. Föst ut var med Captain Morgan original spiced gold, sedan provades Captain Morgan Black label Jamaica rum, Caribica white (en billig Bacardikopia) och sist men inte minst Hansen, en vällagrad rom från tidigt sjuttiotal.

Och som tur var var vi noga med att inte stå för konsekvenserna för folks handlande.

Mycket riktigt. Från en mycket städad samvaro där musten avnjöts med seriös anda och ordentlig betygsättning urartade det snart i hysteriska skrattsalvor och vissa började till och med att gå över till den mörka sidan i form av Nosferatu vilket skrämde vissa delar av den nyktra gemenskapen.

Den kreativa andan kom också igång: Någon satte på Mumin en rymdhjälm, och en annan satte på en katt en stormtrooperhjälm och det var nog de rumsrenaste påsättningarna bland nallar och andra leksaker som vi fick uppleva. Mrs Data gjorde även en dubbelmacka med kex och ost, vilket serverades som tilltugg.

Utöver betygsättning så skapades det friskt på betygslapparna. Men innan spöken, Mangavampyrer och ögon fick ta plats hade vi faktiskt satt betyg, vilka presenteras här under.

Jag vill varna känsliga läsare för dessa resultat kan uppfattas en aning chockerande
På delad sistaplats kom Apotekarnes och Hammars. Med 1,5 genomsnittspoäng vardera.
Apotekarnes hade en avslagen, vattnig smak, mycket smaklös överhuvudtaget vilket förvånade oss otroligt eftersom man intalat sig att denna ska vara den bästa av mustar. Vi var mäkta besvikna på hur godtrogen man varit. Hammars som även den varit ett kvalitetsmärke i mina ögon var en besvikelse. Här var kolsyran mycket stickig men inte så där fyllig som den ska vara och även här var själva mustsmaken mycket obetydlig.

På tredje plats kom Guttsta med 2,83 genomsnittspoäng

Här vill jag ändå lägga in en förklaring och beskrivning av själva platsen. Denna plats fick den endast på grund av att det var för många icke öldrickare i samlingen. Vi var två öldrickare som gav denna dryck 4 poäng av 5 möjliga just för att vi upplevde att den hade en stark och härlig maltsmak, väldigt lik svagdricka. Det var alltså det som vi öldrickare upplevde som ett plus som gav den dess fall i den resterande församlingen. Här är det alltså en fråga om smaksak och inte kvalitet som det var på den delade sistaplatsen.

På andra plats kom ICA med 3,17 genomsnittspoäng

Kvalitén var överraskande bra. Bra kolsyrad vilket gav en fyllighet i munnen och karaktären på smaken var mustig och rejäl. Det var inte fråga om svag mustsmak utan den var riktigt god och... ja, mustig helt enkelt! Way to go ICA, vi var alla mycket överraskade då man förväntar sig lägre kvalité i storköpens billighetsvarianter.

På absoluta förstaplats kom Nygårda med 4,5 genomsnittspoäng
Ja, vad ska man säga, Nygårda smakar som must ska smaka. En rund och mustig karaktär som var fyllig i munnen och skummig i glaset.

När det kom till spetsningen finns det inte lika mycket chockerande nyheter.
På femte plats kom vodkan. Den var absolut inte äcklig att prova med men den gjorde inte sig riktigt heller, tråkigt, intetsägande.

På fjärde plats kom caribican, den vita romen, inte heller äcklig på något sätt men även den smaklös.

På tredje plats kom Hansen. Den var en stark alkoholsmak, vilket inte är så konstigt eftersom det är en starkare alkoholstyrka på själva romen.

På andra plats kom Captains morgons mörka rom, black label Jamaica Rum. Väldigt fyllig smak där själva romen förhöjde själva mustsmaken på ett positivt sätt.

På första plats kom Captain morgan Original spiced gold som även den hade en väldigt fyllig smak och förhöjde mustsmaken men den tillförde även något. Det infann sig en vaniljig eftersmak som förhöjde upplevelsen ännu ett snäpp.

Och nu över till lite spännande kuriosa: Den afrikanska elefantenhannens två till tre månader långa brunstperiod heter Musth.

3 kommentarer:

  1. Muste säga att det var ett mustigt inlägg frun gjort. Länkar direkt till det. Känner att det är ett muste att göra så eftersom jag glömde kameran hemma när vi skulle på musttestning. Orutinerat. Det muste jag inte göra om...

    SvaraRadera
  2. Muste säga att det var ett mustigt inlägg frun gjort. Länkar direkt till det. Känner att det är ett muste att göra så eftersom jag glömde kameran hemma när vi skulle på musttestning. Orutinerat. Det muste jag inte göra om...

    SvaraRadera
  3. Nej, du muste helt enkelt komma ihåg kameran på söndag.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive