fredag 7 januari 2011

Det Amerikanska rättsystemet är förlegat

men det är väl inte en nyhet direkt.

Vi i Sverige ser på rättssystemet på ett sådant sätt att den skyldiga skall rehabiliteras. Självklart har det sina problem men det är nog ändå det som är det bästa i fråga om straffskalan i mångt och mycket. En person skall få hjälp att inse vad han eller hon har gjort och ändra sitt sätt.

I USA har rättssystemet mer någon slags hämndfunktion. Det har inte så mycket om att man skall straffas för sitt eget och samhällets bästa utan för att den utsatta eller familjen till den utsatta skall få känna att någon straffas likt öga för öga, för det som hänt den utsatta.

Nu vet jag att jag just för stunden baserar mina känslor på en teveserie men efter vad jag läst angående det amerikanska rättssystemet är jag inte fel ute. Varför skulle man annars ha dödsstraff, hur kan det vara rehabiliterande?

Jag såg på criminal minds och blev rent utsagt irriterad. En person som tappat minnet, som tydligt visar att han ändrat sin personlighet, att den som sitter där inte är en mördare längre, ändå måste sitta resten av sitt liv i fängelse. Inte för att han skall sona sitt brott utan för att NÅGON måste sona det brott som begåtts.

Och USA ser sig som ett ledande land inom rätt, politik och, ja det mesta, men ändå har de ett sådant förlegat rättssystem. Kan dom inte lika gärna börja hugga händerna av tjuvarna, det är ju ändå det dom menar.

6 kommentarer:

  1. Har du läst Edward Finnigans upprättelse? Den handlar just om den problematiken och om dödsstraffet

    SvaraRadera
  2. Nej, tack för tipset. Jag älskar att få irritera mig över USA :D

    SvaraRadera
  3. Amerikanska rättsystemet i all ära, men jag tycker du ska tänka till om det händer dina barn eller make något vill du då möta deras banneman på gatan? Skulle tro att du också vill att vederbörande ska få ett straff på livstid precis som du känner att du får. Allt är inte svart eller vitt i livet det borde du tänka på innan du dömmer. Om något hände mina barn, man eller någon annan i min närhet så bryr jag mig inte om ifall mördaren tappar minnet eller inte, sitt straff ska han ta!

    SvaraRadera
  4. Anonym, det är just därför jag tycker att rättssystemet är fel. Om mina barn blir skadade eller dödade så är jag inte kapabel att se något på ett rätt proportionerligt sätt och det är därför min röst inte skall bestämma vad som skall hända med personen.

    Har personen en psykisk sjukdom eller, inte när dagen kommer är samma människa med minnen av vad han eller hon har gjort, så skulle det vara helt orimligt att skattebetalarna skall betala för att denna person sitter i fängelse. Man kan inte sona för ett brott man inte ens har en aning om att man gjort. Man kan möjligen skapa monstret igen genom sitt handlande, man blir det man förväntas vara vet du.

    Det är genom den filosofin det ibland har ansetts bättre att oskyldiga sitter av straff, bara för att offren skall få upprättelse. När det kommer fram fakta som säger att den person de trott varit skyldig i tio år inte är skyldig så kan man ändå inte gå vidare med fallet för offrens släktingar motarbetar och startar kampanjer mot den oskyldige med hotelser. Det är även genom den filosofin häxjakt gått över världen, allt för att hitta någon att döma för det som hänt, vare sig det finns någon eller inte eller om rätt person döms.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med fullständigt, Perny! Det här urgamla känsloargumentet "men om det var din dotter..." håller inte. Och du svarade bra på det.
    Frågar mig också vad dödsstraff har för funktion, annat än statens förlängda hämndarm. Så länge risken finns att EN oskyldig blir avrättad kommer jag att vara emot dödsstraff. Kan för övrigt inte se några argument för, annat än känslomässiga. Skitbra post!

    SvaraRadera
  6. Tack för din kommentar Maria.E

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive