lördag 25 december 2010

Solidaritet

Tycker det är lite spännande med folks uttalande om olika saker som går på teve. Det är ett gäng av vänner på facebook som uttalar sig om Karl Bertil som jävla vänsterpropaganda, han kallas för tjuv av olika kända bloggare och det är mycket glåpord kastade efter denna gamla härliga film. Samtidigt har jag ett gäng på facebook som hyllar filmen upp till skyarna och berömmer SVT för att de tar in denna underbara film på julafton.

Till att börja med vill jag bara säga att det är roligt att se att jag har en sådan bred vänskapsskara med så många olika åsikter (bloggerskan vill jag bara påpeka, hennes åsikter har tagits upp i kretsarna, hon är ingen jag känner). Sen skulle jag vilja fortsätta med mina funderingar kring denna film och dess budskap. Om någon skulle göra som han gjorde, alltså på riktigt, sno paket från posten och ge bort dessa, så skulle det vara en brottslig handling som i mina ögon ej skall gå förbi ostraffat. Ja, jag skulle nog bli förbannad om någon snodde mina paket från posten men jag skulle nog inte hamna på hans lista heller för jag tillhör inte någon av de rikaste i vår värld.

Samtidigt måste man se denna film med rätt ögon. Det är inte en realistisk historia, det är satir, det är humor det är en historia som skall öppna våra ögon och försöka få oss att tänka mindre själviskt och mer på våra fattiga medmänniskor där ute. Att totalt avfärda denna film med att säga att det är avskyvärt och hemskt och jävla propaganda, utan att alls bli berörd och tänka tanken att man faktiskt har det väldigt bra och att det kanske inte skulle skada att ge lite av sitt eget överflöd till de som har det lite sämre, är inte något jag ser som positivt. Däremot tycker jag det speglar dagens samhälle då folk skriker att det är hemskt att de som sjuka ska få pengar från försäkringskassan för då får man skylla sig själv. Det speglar ett samhälle som mer och mer skriker att mycket ska ha mer och att man ska trampa på andra för att ta sig dit man skall.

I sådana tider behövs en film som Karl Bertil Jonssons julafton mer än något annat och jag tycker det är underbart att den inspirerar folk, i alla fall folk i Örebro.

3 kommentarer:

  1. Jag älskar KarlBertilJonsson på julafton. Med den glöggfryntlige Tycho, tändstickstavlan av Bodens fästning osv

    SvaraRadera
  2. Jag älskar den där filmen också! Först och främst för budskapet och sen för att hans ömma moder går omkring och är öm hela tiden!

    SvaraRadera
  3. Karl Bertil är en fin kille men en mycket öm moder

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive