måndag 11 oktober 2010

Referensramarna är way off!

Jag och maken hade ett av våra vanliga tjafs i helgen som egentligen är helt onödiga för i grund och botten är vi överens men vi har så olika referensramar angående ekonomi att vi ändå kallar det för olika saker.

Vår ekonomi av i dag är så att vi har inte råd att göra några större utsvängningar i fråga om resor, byggnationer på huset eller springa runt och köpa dyra märkeskläder men vi behöver inte vända på varenda krona och avböja roliga saker som utekvällar eller god spontan mat eller fika. I mina ögon tycker jag vi har en okej ekonomi, relativt bra, maken ser den inte som bra. Vi är överens om vad vi har råd med men inte vad vi ska kalla det.

Detta kan ha att göra med att maken, när han träffade mig, levde själv på en heltidslön på ett relativt bra betalt jobb och med en väldigt överkomlig hyra.
Jag, innan jag träffade maken, hoppade runt på kortare vikariat och hade inte jobbat tillräckligt för att få ihop en A-kassa. Innan dess levde jag på en bra bit under existensminimum när jag och min dåvarande sambo levde på 7500 kronor tillsammans och hade en hyra på 4500 kronor. Tillsammans är förresten fel uttryckt, jag hade CSN-lån och pluggade upp mina gymnasiebetyg och han var arbetslös och fick varken A-kassa eller socialbidrag eftersom jag pluggade och då skulle försörja honom på mitt CSN-lån, så nej, vi hade dom inte tillsammans, jag lånade pengar, han hade inga. Jag betalar än idag pengar för det han levde av på den tiden, och han behöver inte lägga ett öre på det. Han behövde faktiskt lägga så lite att han, när han väl fick ett kort vikariat, ansåg att han fick köpa ett tv-spel för dom pengarna istället för att lägga det på mat, hyra eller annat som jag la alla mina pengar på, men jag är fan inte bitter!!!

Oj, sorry, sidospår...

I efterhand har jag jobbat med folk som lever på existensminimum och de har det absolut sämre än oss, med oss menar jag mig och min make jag har idag, inte sambon med tevespelet som jag just berättade om.

Med de utgångspunkterna går jag och maken in i en diskussion om vår ekonomi och när han då säger att vi har det dåligt ställt ställer jag mig på tvären och säger att vi har det relativt bra ställt!

Snacka om att bråka om det oväsentliga!

4 kommentarer:

  1. Ja det är inte lätt det där när man har helt olika referensramar med sig i bagaget. Jag har också levt på låååångt under existensminimum och är numer jättenöjd över ett få lån från CSN på 10 500 kr/mån! Det känns lite smålyxigt om man jämför med hur jag har haft det förr om åren i min ungdom.

    SvaraRadera
  2. Oj, ligger CSN på 10500 i dag. När jag pluggade förra omgången, alltså för två år sedan, så hade jag precis som nu, bara bidrag. Alla jag pluggade med var väldigt missnöjda med lånet, att det var alldeles för lågt och att det inte hänt något på flera år. När jag hade 7500 var i mitten av nittiotalet så det var ju inte igår, men jag förstod det som att det inte hänt något alls sedan dess. Så du menar att de hade 10500, det var nu nästan mycket :D eller har du lite plus på bidragsdelen?

    SvaraRadera
  3. Tjafs med respektive är aldrig roligt oavsett ämne.

    Min sambo är mycket ekonomisk och jag är mycket oekonomisk. Vi har delad ekonomi. han har sitt och jag har mitt. Vi splittar på hyra, lån, barnbidrag och matkostnader. Vi har ett gemensamt matkonto kopplat till två visakort. Där köper vi allt som rör familjen. Alla andra slantar vi har på våra respektive konto är våra egna som vi gör vad vi vill för. Ett skönt sätt eftersom det aldrig blir tjafs om pengar.


    Jag önskar bara vi kunde jitta ett bra sätt att hanskas med hushållssysslorna också. :)

    SvaraRadera
  4. Jag har lite extra tillägg som man kan få, dels barntillägg och dels tillägg för att jag jobbat i många år innan så då kommer jag upp i 10 500 kr/mån. Annars ligger det väl på en 8500 eller så/månad. Inga stora förändringar jämfört med 90-talet egentligen...

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive