onsdag 27 oktober 2010

Man får välja sina lögner


Jag var inne och lästa hos Mona i hennes universum där hon berättar om en liten incident med dottern och jultomten. Det får mig att tänka på att vi har lite motsatta problem, mot vad många andra har, tror jag, när det kommer till tomten.

Vi har aldrig kört med lögnen om jultomten utan har alltid sagt att julklapparna är från oss eller mormor eller liknande och vi har bara haft en tomteluva som den som hämtar klapparna får ha på sig, oftast blir det barnen själva. Ett år var vi på Lisebergs julmarknad där dom har jultomten sittande på en stol som barnen får gå och sitta i knät på. Vi tyckte det såg så där lagom roligt amerikanskt ut så vi tänkte att det kunde bli en rolig julbild från det året så vi ställde oss i kön med sonen som var en sex år. Vi kom fram, sonen satte sig tveksamt i knät, vi tog våra kort och tomten frågade vad han önskade sig. Han önskade sig då en traktor (tror jag det var) vilket vi inte ens hört innan. Eftersom han inte sagt det till oss tidigare så hade vi inte heller köpt någon sådan i julklapp men såg det inte som någon stor grej att skaffa (leksakstraktor då förstås).

Julen kom och det fanns ett paket åt sonen från jultomten med en traktor i. Det är alltså det enda jultomtsrelaterade som hänt i sonens liv eftersom vi aldrig försökt så fröet på riktigt, jag tror till och med att jag berättade för sonen när vi väntade, att det inte var någon riktig tomte utan en snubbe i mask. Varken före eller efter har vi försökt låtsas att det finns en riktig tomte men efter denna jul tror sonen stenhårt på tomten. Det är skitsamma hur mycket vi än försöker berätta för honom hur det faktiskt ligger till, tomten finns och säger vi annat är vi hemska!

Sen träffar vi andra som blir helt förtvivlade om deras barn inte tror på jultomten och kämpar för att upprätt hålla detta. Vi är verkligen på helt olika positioner på det brädspelet.

(det märks att det ändå närmar sig nu, förutom att jag blir påmind om jultomten; första julkappen damp ner i hallen idag och dottern har börjat tjata om att baka pepparkakor)

5 kommentarer:

  1. Min dotter trodde stenhårt på tomten ända tills för något år sedan! Hon är 14 nu... Hon trodde även på påskharen och tandfén, fast de slutade hon tro på något år tidigare. Tomten behöll hon länge. Vi gjorde egentligen inget för att berätta, utan lät henne tro. :) Rätt eller fel, det vet jag inte, men det kändes trist att ta henne ur drömmen om tomten. Hon skulle få ta reda på det själv tyckte vi, och det har hon uppenbarligen gjort nu. ;)

    SvaraRadera
  2. Jo den här tandfen kör vi faktiskt med, fast vi är trötta, glömska och klantiga :D Har hänt allt för många gånger att barnet gått och lagt sig och när han vaknat på morgonen har tanden legat kvar varpå vi skyllt på att tandfen har så mycket att göra så det är lätt att h*n missar en. Sen har vi ibland bytt ut tanden medan han ätit frukost och sedan sagt "oj, nu tror jag allt att jag hörde något i ditt rum" :D jag har minne av att han suckat och sagt att han vet att det är vi :D

    SvaraRadera
  3. Apropå detta, pepparkaksreceptet, dela med dig!

    SvaraRadera
  4. Johanna, jag lovar att när det närmar sig och vi gör årets pepparkaksbak, då ska jag skriva ner vårat PEPPARkaksrecept ;)

    Du kanske vill vara med och knåda och kavla?

    SvaraRadera
  5. Tänk att det kanske jag vill :)

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive