söndag 24 oktober 2010

Läsecirkeln tycker till om "En resehandbok för singlar"


Valerina hade valt "Resehandbok för singlar" av Liz Tuccillo. Denna bok hade väckt de flesta i gruppens mer primitiva känslor, så som irritation, hat och äckel. Åtminstone hos mig.

En kort sammanfattning:
Boken handlar främst om Julie och hennes väninnor Georgia, Serena, Alice och Ruby. De är alla singlar som bor i New York och som på ett eller annat sätt letar efter lyckan. Tydligen stavas lyckan "man" om man är singelkvinna och bor i New York. Stereotyperna haglar nämligen. Låt mig presentera våra hjältinnor:
  • Julie - bokens berättare. Singel sedan flera år. Nu 38 år. Bestämmer sig för att undersöka hur det är att vara singel i andra länder. Det är hennes resa vi följer. (Paris, Rom, Rio de Janerio, Sydney, Bali, Beijing, Mumbai, Reiykavik, New York) Besatt av statistik.
  • Georgia - nyskild med två barn. Maken lämnade henne för en brasiliansk sambadansös. Nu desperat singel ute på jakt efter en ny äkta man. Eller någon som kan bekräfta hennes värde som kvinna, alltså, en man som dyrkar henne.
  • Serena - varit utan sex i många år. Bestämmer sig i inledningen av boken för att bli swami och svära ett kyskhetslöfte. Självklart blir hon alltså kär i en annan swami och har hur mycket sex som helst.
  • Alice - rättshjälpsadvokat som sagt upp sig för att (håll i hatten nu) dejta på heltid. Har efter ett mångårigt förhållande blivit lämnad för att han inte var mogen att binda sig, och står nu med värkande äggstockar och vill bilda en familj. Mamma, pappa, barn.
  • Ruby - den deprimerade singeltjejen. Sörjer sin katt. MÅSTE ha någon att lägga sin kärlek på och ser alla hon möter som en potentiell livspartner. Blir helt knäckt varje gång det inte blir blixtrande och himlastormande kärlek.
Jag skulle vilja dela in min personliga utvärdering eller analys i tre bitar, först det skrivna sen ändamål för boken och sist genre.
Om vi börjar med det skrivna ordet så vill jag först säga det att för min del tycker jag det känns ganska viktigt att hålla isär talspråk och skriftspråk, vilket denna författare inte gör. Hela boken känns som en fånigt skitlångt blogginlägg. Här inne kan jag göra gliringar mitt i texten, små "nudge nudge, know what I mean" med saker som "bla bla bla bla (eller hur!)" men i en roman anser jag inte att det hör hemma. När sådant dyker upp i en roman, historia, där jag lever mig in och visualiserar personerna framför mig så blir det ett avbrott och hela historien tappar trovärdighet. Alltså, mycket dåligt skriftspråk som inte hör hemma i en bok men gärna i en blogg eller mail.

När vi ändå talar om trovärdighet så kommer vi snabbt in på värdighet och jag kan nu börja prata om ändamålet. Detta hopp kan jag göra genom att prata om karaktärernas värdighet som var obefintlig. Boken börjar med att hela gänget kvinnor som inte känner varandra ska försöka liva upp stämningen för den nyskilda kvinnan genom att dra ut henne på en krogkväll för att ragga män. Denna kväll kantas av totalförnedring för kvinnorna genom att de klänger på männen, kräks på dem, viker ut sig för dem och blir dumpade av dem. Detta tema fortsätter genom hela boken där de målar ut sig som offer i alla fall när det handlar om män, och männen målas ut som totala skitstövlar och den enda stackare som inte är en skitstövel blir ändå brutalt dumpad för han inte skapar denna intensiva erotiska laddning som visst krävs för att få dessa brudar på fall. I hela boken hamras det in att vi kvinnor kräver män för att kunna förverkliga oss själva, vi är inget utan män och som singel är du en jävligt tragisk person och statistiken är emot oss så ta skitstövlarna trots att dom utnyttjar dig. Den håller på gamla värderingar, bli trampad på och ta för guds skull inte befälet för då är du körd! Jag vet inte om denna bok är till kvinnors fördel eller männens fördel eller till nackdel för båda två. Den trampar på båda upprepade gånger, kvinnor trampas på genom att det ska belysas hur patetiska vi är, hur livegna vi är och att vi inte är något utan männen, som dessutom knappt finns. Karikatyren av den äckliga självgoda mannen målas upp som en sanning och om man inte visste bättre skulle man hata män efter att ha läst boken. Det vänder det sista kapitlet, eller de sista två sidorna, men på samma sätt som Alfons Åberg sågades med boken där Alfons inte kunde leka med tjejer, så är det samma sak här. Om något upprepas en hel bok om och om igen så kommer inte de två sista sidorna i boken ändra det, det har redan blivit en sanning. Det fanns mycket som inte var trovärdigt i boken och många saker som jag blev mycket illa berörd av och jag är rädd att mina barn lärt sig nya svordomar sedan jag började läsa dessa sidor.
(När det kommer till det här skulle jag kunna hålla på i flera timmar och bara spy galla över boken för det finns så mycket som jag irriterar mig på, men jag ska bespara er detta, är du intresserad, fråga)

Genre då? Ja, det är ju en ganska bra fråga. Det är ju en chic lit eller vad det nu heter så det är ju en del sexinslag, men att få veta så mycket detaljer som vilken vinkel hon stod i, precis hur svullen snoppen var, hur den penitrerade och var händerna var samt att han bar runt henne medan han fortfarande var kvar i blandat med "jag mellanlandade på Påskön och dom har ju jättebra bla bla bla för turister och om du är i Kina så måste du gå till det och det templet för det är ju så bra" Välj, antingen är du kulturell eller så skriver du tantsnusk!

Betygen blev inte så höga. Ett betyg fattas, men vi övriga gav 3 eller lägre. Jag ville helst ge minusbetyg. Minsta möjliga där alltså. Snittbetyget blev rekordlåga 2/5. Tar vi med mitt ickebetyg blir det så lågt som 1,75/5. Ingen bok cirkeln rekommenderar, med andra ord.

Nästa bok är vald av MrsData. Hon valde en bok hon läst mycket bra om och blivit nyfiken på. Ännu en gång är det en kvinnlig författare, denna gång en fransk. Muriel Barbery och romanen "Igelkottens elegans" blev mitt slutliga val. Vill du vara med i cirkeln? Ta kontakt med mig eller MrsData!

Nu ska jag nog ut och bränna en bok för alla kvinnors bästa...

3 kommentarer:

  1. Temat hade kunnat vara hur bra som helst. Trist att det inte var det, man blir upprörd av lägga en massa tid på en dålig bok... Kram

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med dig. Det var ingen favorit direkt. Jag ger 2 p på boken och du har redan skrivit allt som jag har tänkt. :)

    Då ska jag fixa nästa bok. :)

    SvaraRadera
  3. Jenny: jag kan tycka att det är irriterande att lägga tid på en dålig bok men den här boken gjorde mig förbannad på grund av innehållet. Kan hända att jag upplever denna bok som mer kvinno- och mansförnedrande än många böcker jag någonsin läst tidigare och den ska vara en positiv bok för kvinnor.

    Lusth: jo det verkar som om alla i vår lilla cirkel var rörande överens om denna bok, för en gångs skull. Det var väl mest jag som ville straffa den :D

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive