fredag 8 oktober 2010

Det finns oftast ett syfte till allt

Jag kan ibland kanske vara lite tråkig, men jag brukar försöka analysera syftet bakom många, till synes, helt ofarliga fånigheter som cirkulerar på internet. Om jag blir ombedd att göra något som jag själv inte förstår syftet till kan jag ibland ifrågasätta det eller så tänker jag ut det värst tänkbara scenarierna som kan utspela sig av att jag följer instruktionerna eller lämnar ut en viss information. Jag har blivit mycket bättre på det med åren mycket på grund av saker jag läst på universitetet, jag vet hur forskning funkar och jag bor med en mycket skeptisk make.

På Facebook blir man ofta ombedd att göra saker som innebär att skriva saker på sin status. Det kan vara: har du världens bästa/sötast/duktigaste man/barn/kanin/pappa/mamma/moster kopiera detta och lägg det i din status. Dessa är ofarliga men däremot jobbiga för dom kläggar ner hela feeden så man missar sådant som faktiskt kan vara intressant, men gör som du vill i den frågan.

Sedan finns det de som jag reagerar på lite mer och det är dessa varningar för, framförallt, personer, men även sidor som får anklagelser riktade mot sig att vara framförallt pedofiler och hackers men även en massa annat. Det är rent olagligt i mångt och mycket då det är personliga påhopp om personer som många gånger är helt felaktiga. Det kan finnas fler som heter på samma sätt och helt plötsligt blir alla med det namnet utpekade. Ingen förstår att det de gör är fel eftersom de gör det av en nobel anledning och att använda sig av något som pedofili i anklagelsen gör ju att det sprids än snabbare eftersom alla är livrädda när det tas upp.

Det senaste som tagits upp, som jag diskuterade med en vän om, är ett mail som cirkulerar:
"För ungefär ett år sedan hade tusentals kvinnor på Facebook en lek där man uppdaterade sin status med att ange färgen på sin bh. De ville på det här sättet göra sina vänner uppmärksamma på att oktober utlyst som en månad för kampen mot bröstcancer. "Leken" väckte uppmärksamhet och fick många män att fundera vad som pågick. Det hela nådde även över nyhetströskeln.
I år uppmärksammas kampen mot bröstcancer genom att vi som vår status anger var vi slänger handväskan - eller någon annan väska - då vi kommer hem. T.ex. på soffan, på bordet etc. Som status anger man bara stället. Skicka det här meddelandet till dina väninnor så ser vi vilka påverk vi kvinnor har."
Jag ställer mig frågande till denna för jag förstår inte syftet. Visst, syftet är att uppmärksamma bröstcancer och jag är ju en bandit som inte vill uppmärksamma detta genom att lägga det i min feed men på vilket sätt uppmärksammar jag bröstcancer genom att berätta var jag lägger handväskan?"
Jag frågar mig:
vem har börjat denna kampanjen och varför vill någon veta var jag lägger min handväska. Är det någon som kan tjäna på att veta var min handväska läggs när jag kommer hem?
Ja det är det, den där tillfälliga tjuven som smiter in när man är och duschar eller sitter på toaletten och snabbt tar ens handväska eller vad man nu kan ha som är värdefullt och lätt att grabba åt sig.

"Ja men min facebook är inte öppen, bara mina vänner kan se det jag skriver." Okej, bra för dig, men, varför tror du att inte det kommer påverka dig ändå? Om det nu är så att personen kan se några hundra, kanske upp till tusen om inte till och med fler, personers handväsksvanor så kan personen genom det få fram en statistik över var vi lägger våra handväskor. Till exempel: flest brukar lägga den på i lampan, på andra plats kommer vid motorsågen i källaren, och tredje plats kommer i kylen. Ja men då vet ju tjuven det, dom kollar systematiskt på de platser som rankats i undersökningen på facebook och plötsligt blir det mycket lättare att vara tillfällighetstjuv.

Analysera alltid syftet till att följa ett flockbeteende, det mesta har nämligen ett syfte och det är inte alltid gott. Och vad kan hända om du nu INTE följer detta mails instruktioner? du lägger inte ut var du lägger sin handväska eller skickar vidare brevet, kommer fler att dö i cancer då? Skulle inte tro det, om inte tjuvarna som vill åt din handväska möjligen jobbar för cancerforskningen, men jag är mycket skeptisk angående det antagandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive