tisdag 31 augusti 2010

Fy satan va skönt det kan vara att få rätt svart på vitt

(trots att man visste att man hade det hela tiden)

Jag läser just nu arbetsrätt med arbetsmiljörätt på universitetet för att öka chanserna att faktiskt få jobba med personalfrågor. En av anledningarna till att jag vill det är för att jag råkat ut för folk som inte riktigt vet vad dom håller på med i just de befattningarna. Bland annat har jag varit med om följande:

En anställd får starkt rengöringsmedel i ögat vilket resulterar i att ögat sväller igen och blir högrött. Hon kan inte se något alls på ögat. Jag frågar arbetsledare på plats om han ska skriva en skaderapport, han tittar på mig som om jag just pratat om ufon. Han har aldrig hört talas om vad det är varpå jag förklarar att det är viktigt i uppföljningssyfte och för att hon som fått rengöringsmedlet i ögat ska kunna få ut ersättning från försäkring om hennes syn skulle bli permanent påverkad.

Dagen efter tar jag upp detta med personalchefen och ifrågasätter att ansvarig arbetsledare på plats inte har information om arbetsskaderapportering. Hon svarar då att det inte är hans ansvar utan hennes. Jag frågar då henne om hon ska skriva en skaderapport varpå hon svarar att hon var ju inte på plats så hon kunde ju inte göra det i efterhand framförallt inte om inte arbetsledare i fråga rapporterar till henne att det inträffat. Jag ifrågasätter tänket eftersom arbetsledaren inte ens hade kunskap om att detta skulle göras, hur kunde då han rapportera det till henne, det var ologiskt. Hon uttryckte att jag var jobbig och samtalet var över.

Dagarna gick och snart var det personalmöte. Jag ansåg att det var viktigt att folk visste om att det ska skrivas rapporter vid skador under arbetstid så jag tog upp frågan igen och försökte informera alla som jobbade om vikten med skaderapportering. Personalchefen fick ett utbrott på mig då hon skrek att det där hade vi allt redan pratat om och rett ut och det hade inte de andra med att göra så jag skulle fan bara sitta och hålla käften!

Läste precis ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING:

6 § Arbetsgivaren skall fördela uppgifterna i verksamheten på ett sådant sätt att en eller flera chefer, arbetsledare eller andra arbetstagare får i uppgift att verka för att risker i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås.
Arbetsgivaren skall se till att de som får dessa uppgifter är tillräckligt många och har de befogenheter och resurser som behövs. Arbetsgivaren skall också se till att de har tillräckliga kunskaper om
– regler som har betydelse för arbetsmiljön,
– fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som innebär risker för ohälsa och olycksfall,
– åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall samt
- arbetsförhållanden som främjar en tillfredsställande arbetsmiljö.
Arbetsgivaren skall se till att de som får uppgifterna har tillräcklig kompetens för att bedriva ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Dessutom skall kraven i bilaga 1 uppfyllas.
Uppgiftsfördelningen skall dokumenteras skriftligt om det finns minst tio arbetstagare i verksamheten. (AFS 2003:4)

De som arbetsgivaren enligt 6 § givit uppgifter i arbetsmiljöarbetet skall
– få tillgång till arbetsskadeanmälningar enligt lagen om arbets-skadeförsäkring (1976:380),


Fy fan va skönt det är att få rätt!

Vare sig man vet det eller inte, men lagligt, svart på vitt, fan va skönt det är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive