torsdag 7 januari 2010

Jag har ett starkt överjag

I dag när maken hämtade mig från jobbet berättade han vad han och barnen pratat om tidigare under dagen. Han hade förklarat för barnen det här med fetma och att om man som barn är överviktig kan man få problem med det även som vuxen och allt det där med fettceller och grejer som jag inte ens orkar gå in på här. Jag tittade lite förvånat på honom och undrade hur det kom sig att han hade sådana diskussioner med en fyraåring och en åttaåring. Han sa då att dom hade pratat om det på radion och barnen hade börjat fråga och min make anser att barn ska få svar på sina frågor i den mån det går(jag är på hans sida).

När vi ändå hade ämnet uppe så började jag prata med vår matvägrande son om vad man bör äta och inte äta och så. Att man inte kan leva på mackor, hamburgare, mamma scans köttbullar pizza och godis. Då blir man tjock även om man inte äter massor för det är bara fett och kolhydrater. Jag förklarade att man alltid ska ta lite av allting, lite grönsaker, lite potatis/ris/pasta och lite av köttet. Man ska helst äta lite grövre bröd och gärna pålägg på också. Sonen sa att han förstod och det kändes som en givande diskussion. Man ska smida medan järnet är varmt så jag tänkte försöka arbeta med detta vidare vid lunchen.


Jag serverade fiskbullar med potatis, gurka och paprika.
Till efterrätt blev det färsk ananas.

Gurkan var dålig, eller ja, en stor del av gurkan var dålig. Den var helt mjuk och äcklig på ena sidan och på andra sidan var den rent ut sagt vidrig, men i mitten verkade den riktigt fräsch. När man har en gurka som är så där äcklig på sidorna men verkar fräsch på mitten så är det lätt att man blir lurad och det där fräscha på gurka i själva verket är jättesurt och äckligt. Hur får man reda på om gurkan är sur eller inte, jo man smakar. Jag vill inte råka ut för att ha en dispyt med ungarna där de har möjlighet att säga att den är sur bara för att slippa äta gurka så jag var så illa tvungen att ta reda på dess fräschet själv. Jag tog en bit, tuggade på och kunde konstatera att det var jättegott. Sen spottade jag ut den och fick skölja munnen.

Efterrätten var vi lite osäkra på för den kändes lite hård, den kankse var lite omogen, men vad tusan! Jag skar upp den i fina bitar för barnen att ta och gnaga på. När sonen motvilligt ätit sina fem fiskbullar och sin fjärdedels potatis (tyckte inte att det var en för stor portion) och alla sina tre gurkbitar så smakade han på ananasen. Han konstaterade att den var sur. Jag kände då att jag var tvungen att smaka, jag menar, det är ju ingen idé att jag ställer in en sur ananas i kylen igen, och sonens smaklökar kan man ju inte lita på då han är uppväxt på burkananas. Därför tog jag en av ananasbitarna, bet en bit, kände den söta saften fylla min mun och den smakade gudomligt! Sen fick jag spotta ut den och skölja munnen.

Shit va många av mina sinnen som hatar mig nu! Tyckte dom jag var jobbig som la ner maten under en period innan, ja då kan man ju tänka sig hur det är nu, reta reta reta!

Jag har i alla fall druckit en "god" mugg varm chokladdryck nu och ska snart göra mig en kopp te. Även om det var tufft och jag var bra sugen att bara svälja ner den där gurkbiten och anansbiten så känner jag mig väldigt stolt nu efteråt som lyckades hålla emot. Och vadå, jag kan ju köpa en ny ananas när dieten är över. Mitt mantra: redan fyra kilo sedan i söndags, redan fyra kilo sedan i söndags, redan fyra kilo sedan i söndags REDAN FYRA KILO SEDAN I SÖNDAGS REDAN FYRA KILO SEDAN I SÖNDAGS

1 kommentar:

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive