fredag 29 januari 2010

Bil vs Tåg

I morgon ska jag vara i Uddevalla klockan ett. Det är viktigt att jag är i tid och vi hade planerat att åka ner redan i dag hela familjen och inkvartera oss hos min underbara vän med familj. Nu är vi ju lite för sjuka för att inkvartera oss hos folk. Därför ska jag ner ensam. Då tänkte jag direkt att jag lika gärna kunde åka tåg för det blir ju billigare, går fortare och är miljövänligare. Dessutom skulle jag slippa krångla i den snöiga trafiken.

Sagt och gjort, jag beställde biljetter. Tåget skulle avgå från Örebro 9:10 och vara framme i Uddevalla ungefär halv ett. Jag skulle få tio minuters bytestid på vägen. När jag började fundera över det här blev jag lite stressad, för SJ är ju inte direkt kända för att gå i tid överhuvudtaget och aldrig när det är lite snö på backen. Nu är det inte lite snö på backen, det är mycket snö på backen, alltså är jag orolig över att tågen kommer över huvud taget.

Jag ringde därför till SJ i dag för att höra vad dom trodde och vad dom rekommenderade mig att göra. Dom rekommenderade mig att ta ett tidigare tåg så jag, om tåget skulle vara försenat så jag missade bytet, kunde ta det senare tåget och ändå komma i tid. I tid gäller ju då bara om det andra tåget kommer in i Uddevalla i tid vill säga, det kan ju fortfarande vara skitsent det med.

Det skulle innebära att jag måste åka hemmifrån 7:10 på morgonen. Därför har jag börjat fundera på om bil ändå inte skulle vara ett alternativ. Jag benar här ut de olika valmöjligheterna jag har.

Bild lånad av Expressen
Bil:
  • tar lite drygt 3 timmar enkel väg, lägger på en timme för eventuell paus och köbildningar så avfärd vid nio.
  • bilen drar ungefär 0,8 och det är knappt 25 mil en väg, det blir ett bensinpris på 250 en väg.
  • när mötet är avklarat kan jag åka direkt.
  • det kan vara halt som fan!
Bild lånad av SJ
Tåg:
  • kortaste restid ligger på 3,5 timmar
  • lägsta priset en väg ligger på 428 kronor
  • Det är svårt att avgöra hur lång tid mötet tar, tar det en timme, eller två? Det blir problematiskt att boka tåget till hemresan helt enkelt. Om det tar två timmar och jag ska åka klockan tre kostar biljetten närmre 600 kronor, det är vågat att boka biljetten till tåget bara en timme efter mötets början och jag är inte sugen på att vänta ända till fem.
  • olyckor med tåg brukar mest innebära att sitta fast och inte samma dödssiffror.
Maken ville tillägga att om jag åker tåg har jag faktiskt möjlighet att handla för ockerpriser i restaurangvagnen! Det är ju ett... eh... plus förstås, till vilken sida av debatten är förstås ifrågasättningsbart.

Jag måste bestämma mig innan ikväll, ni får gärna komma med era tips och råd.

7 kommentarer:

  1. Bilen! Ta't lugnt och försiktigt bara. Tåg krånglar alltid just när man ska någonstans.

    SvaraRadera
  2. Kollektivtrafik är alltid att föredra, av rent miljömässiga skäl, vilka alltid ska väga tungt.
    Visst, du kanske blir någor försenad, men bil i detta väglag och andra bilisters ev bristande förmmåga finns risken att du inte kommer fram alls.

    SvaraRadera
  3. Räknar man bort miljövinsterna med tåget (som gör att bilen inte har en chans i debatten) så är fördelarna med tåg.... endast att du kommer fram utvilad efter förhoppningsvis tre timmars slappande och förberedande för mötet. Chansen är dock att du inte kan vila så mycket eftersom du kommer att oroa dig för att byteståget inte kommer i tid = att du inte kommer att komma i tid, så denna enda fördel finns inte längre.
    Fördelen med bil är: du är chefen över din egen resa, nackdelen är alla andra chefer på vägarna och den stora chefen (om man nu tror) där uppe som har skapat detta väder.
    Människan är nog så funtad (även du och jag) att den tror mer på sin egen förmåga än litar till andras - så mitt råd är ta bilen - men gå och lägg dig tidigt så att du är utvilad. Och ta med en stoooor termos varm dryck :-)
    Kör försiktigt och lycka till på mötet. /Ulrika

    SvaraRadera
  4. Ta bilen! SJ är ju notoriskt opålitliga, och blir ett tåg försenat så får man ju aldrig någon information vilket gör att man blir minst sagt svettig. Och det är ju inte kul att komma fram svettig på ett möte. Ta bilen, åk tidigt och ta det lugnt så går det nog bra! :)

    SvaraRadera
  5. hade nog tagit bilen jag... bättre att åka tidigt, ta många raster om det behövs och köra försiktigt...

    Håller tummarna inför morgondagen...

    KRAM!!!

    SvaraRadera
  6. Kanske för sent för råd, men jag skulle ha tagit bilen. Efter att ha dagpendlat till Stockholm i drygt 9 månader så älskar jag att få vara chef över min egen resa.
    Ja det är mindre bra för miljön, men att veta att du kommer i tid gör att du slipper bli stressad inför mötet.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive