tisdag 8 december 2009

Att avrunda dagen med ett trevligt sällskapsspel

I går när jag hämtade sonen på skolan så satt han och spelade ett brädspel med sina kompisar. Jag kände igen brädspelet och kom på att vi hade det nere i vårt spelskåp och lockade därmed hem honom genom att erbjuda en liten spelstund innan sänggång på kvällen. Först skulle vi göra middag och äta den, läxan skulle göras och det skulle röjjas lite. Men klockan var inte för sent innan vi satte oss och jag såg fram emot en sån där härlig stund med barnen som man kan se på såna där Karl Larssonmålningar. Barnen ler, skrattar, vi skämtar tillsammans och busar och till sist vinner ett av barnen och tar ödmjukt emot hyllningarna från den resterande familjens givmilda glädjetjut då alla kan glädjas åt andras framgång.

Spelet gick ut på att man skulle ta sig fram genom en labyrint som hela tiden ändrades och så skulle man ta olika ingredienser i tur och ordning, det stod nummer på dem. Här började det knorras för så gjorde man inte på skolan fick jag veta, men jag sa att så gör vi i alla fall här. Sen stod det att den yngsta spelaren skulle börja och då blev det knorr för sonen är inte yngst. Dottern förstod inte riktigt vad det hela gick ut på utan började med att gå rakt igenom väggarna. När jag förklarade att hon inte kunde göra så började hennes gubbe smyga istället.

Sonen blev irriterad över att det inte var lika lätt som spelet på skolan. Dottern kunde inte sluta låta sin spelpjäs smyga utan lät alla sina drag ta ungefär fem gånger så lång tid jämfört med alla andra. Sonen blev höjglut arg när han märkte att ingredienserna som han behövde var på ett ställe som han omöjligt kunde ta sig till och valde istället att börja följa efter sin mammas spelpjäs och låta spelpjäserna prata med varandra, samtidigt som han ville visa sitt missnöjje och berätta för alla att spelet på skolan var mycket roligare.

Dotter fattade inte vad spelet gick ut på utan gjorde helt hejdlöst ogenomtänkta drag så mamma var tvungen att hjälpa henne på traven. Sonen blev arg för att mamma fuskade och hjälpte hans syster som bara är hälften så gammal som honom.

När vi spelat en halvtimme, dottern hade tagit upp ungefär en kvart av den tiden till att låta sina gubbar smyga, sonen hade sagt tio gånger att spelet på skolan var roligare och min underbara bild av en pedagogisk stund med barnen där vi lyckliga skulle ägna oss åt en härlig spelstund hade gått i kras, gav jag upp. Man ska inte själv, när man är trött på kvällen efter en lång arbetsdag, när man har ont i käken och därför har, om det nu är möjligt, än mindre tålamod mot vanliga vardagar, tro att det går att spela ett sällskapsspel med två små barn, och ha roligt.

Det hela slutade med att barnen blev sura och gick in på var sitt rum och jag satte mig vid datorn och försökte glömma hela händelsen, och ingen var på bra humör på minst en halvtimme, jo, kanske dottern förresten.

Följ mitt råd, spela inte sällskapsspel med små barn en vardagskväll!

1 kommentar:

  1. Oh fan, Robin har fått i läxa att han ska spela ett brädspel... Känns ju inte kul efter det där inlägget. Kändes å andra sidan inte kul innan heller men ändå...

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive