onsdag 29 juli 2009

Jag vågade väga mig

jag ställde mig på vågen och den visade precis 91 kilo. Detta var då efter frukost och en hel del tedrickande samt att jag hade lite kläder på mig så man kan kanske räkna bort ett halvt kilo eller så, men det gör vi inte nu.

Nu ska jag komma i form, jag ska vända trenden som jag har kört sedan februari då det bara gått uppåt hela tiden. Jag har problemet med att göra om mina vanor. Jag är jäkligt bra på att köra kortare intensiva pass av dieter av alla sorter som gör att jag rasar i vikt men det funkar ju inte i det långa loppet. Jag måste ta bort allt sött från vardagarna, äta regelbundet och röra på mig. Endast ha en dag då jag tillåter mig själv att äta godsaker men då i måttliga mängder.

Ja det där lät ju jättebra och när jag sitter här så känns det helt rimligt och som en plan som kan fungera för mig att gå ner i vikt men det är ju inte första gången jag
lagt upp den här planen åt mig, så varför funkar den inte.

Framförallt funkar den inte eftersom jag inte följer den.

Bara i dag har jag satt i mig två bitar Toblerone och i går satte jag i mig än fler Toblerone samt två glassar. När jag jobbar sköter jag mig i fråga om småätande men när det kommer till maten så går det sämre. Jag orkar inte ställa mig och laga matlådor på kvällarna så jag tar det jag får tag på vilket oftast är fet och onyttig mat. Det är sen när jag kommer hem och är helt slut, sätter mig framför dumburken när barnen gått och nanat, som suget kommer. Då sitter jag med mitt te (som jag klarade mig med förr i tiden) och smaskar på choklad till.

Självklart vet jag VAD jag ska göra frågan är bara HUR!

Skriva matdagar har ju varit en grej, men jag funkar inte så bra med det eftersom jag då inte skriver när jag inte skött mig, jag skriver ju bara när jag skött mig och sen skriver jag mer och mer sällan och plötsligt skriver jag inte mina matdagar längre eftersom jag inte sköter mig överhuvudtaget.

Tips och råd är välkomna, även om jag säkert redan kan många av dom, men jag behöver bli påmind.

Jag skulle vilja gå ner till 75 kilo tills jag ska åka på Egyptenresan, det är 20 veckor till dess. Om vi räknar på att jag behöver gå ner 15 kilo så innebär det att jag bara behöver gå ner 0, 75 kilo i veckan (bara och bara). Jag kommer ha mina vägdagar på fredagar så jag väger in mig på nu på fredag men jag kommer ju ligga någonstans i runda slängar drygt 90 kilo. För att klara av att nå målet har jag satt upp delmål:
Den 28 augusti bör jag ligga på 87 kilo
Den 25 september bör jag 84 kilo
Den 23 oktober bör jag 81 kilo
Den 20 november bör jag 78 kilo
Den 20 december bör jag 75 kilo

Så får vi se om det går något bättre den här gången eller om det ska skita sig igen. Jag saknar verkligen min gröna kjol...

3 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj, jag har så många TIPS! :)
    1. Sluta upp att ha inställningen "nu måste jag gå ned i vikt, jag känner mig fet och äcklig, helvete va jag kommer sakna mina toblerone". Det är inget straff att gå ned i vikt - tvärtom! Tänk i stället "äntligen kommer jag för mig att göra nåt åt det här! Gudars, vad skönt det kommer vara att slippa småäta och äta skräp på kvällarna".
    2. Visst går du ner i vikt när du är i ketos, visst droppar du kilon när du minskar på mjölkprodukter och bla bla bla. Allt det handlar om är att göra av med mer än vad du stoppar i dig. Sedan om du tyglar det med att äta mer fett och mindre kolhydrater, spelar ingen roll - bara du gör av med mer än du stoppar i dig OCH MÅR BRA SAMTIDIGT. Det ska inte vara en kamp, du ska må bra. (För min del var det att äta mer fett och mycket mindre kolhydrater, eftersom fett mättar och kolydrater triggar mitt sockersug, men det är ju olika.)
    3. Därför MÅSTE du motionera! Jag tror att motion är nyckeln till allt. Tränar du, äter du automatiskt bättre. Hitta en träningsform som passar dig. Och JO: Alla har tid att träna. Det gäller bara att prioritera och hitta vägar. Många ställen erbjuder barnpassning när man tränar, t.ex. Sportlife. Är ju inte mer anorlunda än att lämna barnen i lekrummet på IKEA. Träna tre gånger i veckan.
    4. Promenera/Jogga. Förbränning! Två gånger i veckan. Ladda ipoden med bra musik och ge dig ut på kvällarna när barnen sover och maken är hemma. Då moffar du garanterat ingen choklad! (Och du får läckra ben!)
    5. Låt inte din 'ätardag' gå överstyr. Ät inte på den dagen bara för att du får. Och börja inte klockan 10... Välja - godis eller pizza, inte både och. Gör det till en grej att gå och köpa en naturgodispåse (med max 2 hg i) vid kl 17-18 på lördagskvällen. Och skippa all läsk ALLTID!
    6. Börja göra matlådor till jobbet. Det är såååå värt det. Ni lagar väl middag till barnen? Den som gör det, får helt enkelt göra extra mat. Eller så gör du storkok på söndagarna och fryser in. Personligen gör jag matlådor två kvällar i veckan. Det täcker alla lunchen för mig pch sambon hela veckan. Till middag äter vi lättare grejer, så som skink- och kesotallrik med grönsaker, linssoppa, grillad kyckling och rotsaker och bulgur.
    7. Drick bara vatten och te/kaffe. Skippa alla söta drycker, och skippa allt med sötningsmedel. Det har samma funktion som socker, dvs de triggar bara ditt sockersug.
    8. Ha som regel att du äter tre olika grönsaker varje dag.
    9. Ha som regel att du bara äter en skiva mjukt bröd varje dag och max två skivor hårt bröd.
    10. Ät regelbudet! Allt går med lite planering. Förslagsvis: Frukost, frukt, lunch, mellanmål (typ te och två knäckebröd m pålägg), middag.

    Lycka till! Jag håller varenda tumme och tå!

    SvaraRadera
  2. Tack för svaret annapladder. Många saker du tar upp är jättebra vissa saker skrämmer mig nästan mer :D för jag är inte så diciplinerad som du vilket gör att om jag går för hårt på som kommer jag tröttna och falla ännu hårdare, är jag rädd.

    1 skitbra, så ska jag tänka för det ligger mycket i det du säger, tankens kraft. Ser jag det som ett straff blir det svårare.
    2 jo visst det är helt korrekt, men jag tror jag måste se ett helhetsperspektiv och då måste jag finna en lösning som jag kan leva med senare också så jag inte faller tillbaka tonvis till ruta ett igen.
    3 Jag vet att jag borde motionera och jag höll stadigt att jag måste komma upp i 10 000 steg, men sen hände något och jag tappade den drivkraften. Jag måste komma ut i spåret igen, ska ju springa blodomloppet om några veckor.
    4 problemet är de kvällar jag är ensam hemma med barnen, kan inte lägga dom och bara dra sen, maken jobbar till midnatt och jag går upp före sex på morgonen, kommer hem strax innan stägning på dagis.
    5 ja det är en trickig en, lätt att jag äter allt jag bara hinner på en dag istället :)
    6 ja det är ju planen men jag är alltid för trött på kvällarna, barnen får oftast något enkelt som blodpuddig (inte gott att ta med sig till jobbet ac) eller makaroner och köttbullar (inte heller gott att ta med som matlåda)
    7 det försöker jag redan, mycket te pimplas det i alla fall och socker har jag inte i.

    Tack igen för ditt genomarbetade svar.

    SvaraRadera
  3. Absolut ska man inte gå in för hårt, men den där listan kan ju vara något att sträva efter. Börja leva efter några punkter och bygg på efterhand. När jag tog tag i min övervikt (vilken var GIGANTISK) började jag med att äta regelbundet och skippa socker och ta ett par promenader i veckan, ett halvår senare började jag träna Friskis tre gånger i veckan, och nu två år senare tränar jag gruppträning tre gånger i veckan och promenerar 1,5 timme två gånger i veckan.
    Jag förstår om det är svårt att komma ut när maken jobbar och barnen sover, men det går att lösa! Köp en tränings-dvd och bränn kalorier framför tvn. Sätt peppande musik i öronen och träna konditon genom olika hoppövningar. Allt är möjligt! :)
    Vad gäller maten så gäller det bara att få lite kraft till att orka planera. Om barnen får makaroner och köttbullar, gör extra och gör en pasta- och köttbullssallad att ta med till jobbet. Det är jättegott! Se alltid till att ha korv med hög kötthalt i frysen, bulgur, kyckling, salladstillbehör och någon god balsamvinäger hemma. Det är bra vardagsmat till barnen och jättebra lunchmaterial till dig.

    Menar absolut inte att moralisera, vill bara peppa dig till att göra bra val. Jag har vägt 60 kg mer än vad jag gör idag - jag vet hur deppig man känner sig som överviktig, men jag vet också hur man kan vända trenden. Igen: Lycka till, och tveka inte att höra av dig om du vill ha tips och råd om träning och/eller kost.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive