tisdag 30 juni 2009

Bollibombas subtila budskap

Jag satt och tittade på Bollibompa nu på kvällen, men mina barn. De visade ett program som handlade om två halsvsyskon. I detta program så beskrev de sin relation och varför de bodde ihop och detta reagerade jag på.
"Det här är, bla bla, han är min halvbror. Vi har samma pappa. Han bor här hos oss för hans mamma har flyttat till Frankrike"
Är det bara jag som som reagerar på den här meningen?

Jag ska bena ut vad det är jag reagerar på i den här meningen, eller rättaresagt, de jag reagerar, för det är inte bara en sak utan flera.

"Det här är, bla bla, han är min halvbror. Vi har samma pappa. Han bor här hos oss för hans mamma har flyttat till Frankrike"
Vi börjar med den här delen av meningen. Det är alltså bara för att hans mamma har flyttat som han bor där, inte för att han bor hos sin pappa? Mycket intressant liten sak att säga. Vad vill detta säga till våra barn? Att enda anledningen till att ett barn bor hos pappa är för att mamma inte är med i leken längre. Visst, hårklyverier kan några tycka, men hade det varit så att det hade handlat om att barnen haft samma mamma, då hade det inte funnits någon förklaring till varför barnet bor där, för det bor ju hos mamma, eller?

Nästa del jag funderar över är:
"Det här är, bla bla, han är min halvbror. Vi har samma pappa. Han bor här hos oss för hans mamma har flyttat till Frankrike"
Jag reagerar på uttrycket i detta, han bor här hos oss, är han inneboende? Det låter inte som om det barnet har samma rätt att bo där som resten av familjen, som om detta barn inte riktigt tillhör familjen.

I det subtila upplever jag att bollibompa sa till våra barn
"Det här är, bla bla, han är min halvbror. Vi har samma halvförälder. Han borde inte bo här eftersom han bara halvt tillhör den här familjen, för det är ju bara hans halvförälder som bor här och inte den ansvariga förälder vilket gör att han bara är här lite på nåder hos oss för hans riktiga förälder inte tar sitt ansvar längre och har hittat ett nytt liv på ett ställe där man inte kan ha barn, visst är hon taskig och oansvarig"
Eller ja... det tycker i alla fall jag, men så har jag ju fått höra att jag är en rabiat feminist också som använder mina barn som slagträn mot vår könsstereotypa samhälle, så vad fan vet jag om subtila budskap som formar våra barn till att falla in i ledet där kvinnor tar ansvar för barnen och männen för pengarna och makten...

3 kommentarer:

  1. Haha, jag är INTE en rabiat feminist, men jag reagerade också på de där meningarna du har markerat. Nu har jag ju inte sett Bolibomba, mina barn är lite för stora för det, så jag vet inte riktigt i vilket sammanhang det sas, men nej du är inte ensam om att reagera iallafall :)

    SvaraRadera
  2. Men tjenare! Jag tycker du reagerar sunt och riktigt jag.

    SvaraRadera
  3. Jag reagerar likadant som du!

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive