söndag 19 april 2009

Chokladfest

När man håller hus på ett diskussionsforum där man hjälper varandra att stå emot dom där monstrena i garderoben, även kallade kalorier och sötsaker, vad är då inte bättre än att tillsammans möta sina monster, i samlad trupp och helt enkelt, äta upp dom. Det gjorde i alla fall vi, vi är jag, Zupermom, Valerina och Ita_g. Här kommer några fina bilder från partajet.

Vi började festligheterna med en god måltid bestående av hemmabakt bröd
som Ita_g tagit med sig till vår sammankomst

och en otroligt god sallad som Valerina skrapat ihop åt oss med alla möjligt gottigheter,
usch nu blev jag hungrig också.

En spännande chokladkaka av ThePerny:
Vanliga tråkig kladdkaka med överbliven Ganach (se nästa recept) på toppen.



ThePernys, alltså mina, beskvier, även kallade Sarah Bernhardt:s beskvier:
Beskvimassa:
125 g mandel, 125 g socker, 125 g socker (nej, det är inte felskrivet), 60 g äggvita (ca 2 st). Skålla och skala mandeln, kör den sedan i mixer tillsammans med den ena gruppen socker i ungefär 1 minut. Jobba sedan in den andra gruppen socker och äggvitorna. Spritsa ut massan på bakplåtspapper i ungefär enkronsstorlekar. Grädda i ugnen 180 grader, 10-12 minuter. Ta bort från pappret och låt svalna och lägg i frysen.
Fyllning:
250g mörk choklad (70%), 250 g grädde, 50g honung, 25 g smör. Finhacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp vispgrädde, honung och smör och slå den kokande över chokladen. Rör till en smidig ganache, täck med plastfilm och låt stelna.
Slutskede:
Spritsa ut fyllningen på beskvierna och doppa dem sedan i smält 70% choklad som får stelna.


Valerinas Chokladbiskvier,
ja, vi hade faktiskt valt att göra samma sak, fast Valerinas var ljusa och mina var mörka, och mina var toppiga hennes var platta, men annars så :) i stort sett samma sak.
Hon gjorde sina så här:
Bottnar:
150 gram mandelmassa, ½ äggvita Riv mandelmassan och rör den smidig med äggvitan. Klicka eller bre ut smeten till små runda kakor Grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter Ugnstemp 175 grader. Lossa kakorna medan de är varma och låt dem sedan kallna.
Fyllning:
2 dl marsankräm, 150 gram smör eller margarin, 1 msk vaniljsocker, 2 msk florsocker, 1 msk kakao Rör matfettet mjukt och tillsätt sedan lite i taget av marsamkrämen. Blanda i vaniljsockret, florsockret och kakaon. Rör tills smörkrämen är väl blandad och smidig. Bred chokladkrämen på baksidan av kakorna. Ställ dem kallt.
Garnering
200 gram blockchoklad 25 gram kokosfett eller 1 msk olja Smält blockchokladen med fettet. Låt detta svalna lite. Doppa sedan den toppiga sidan av kakan i chokladen. Låt stå kallt.


Ita_g:s chokladkaka med hallon.
den var riktigt god och hallonen bröt av syrligt och friskt mot den tunga chokladsmaken, mumsigt.
För er som vill härmas:
bottnar: 1½ dl mjölk, 15 g smör, 1 msk vaniljsocker, 3 ägg, 2 1/4 dl socker, 3 dl vetemjöl, 3 msk kakao, 1 tsk bikarbonat.
Fyllning: 1 1/4 dl vispgrädde, ca 2 dl hallon
Glasyr: 1½ dl vispgrädde, 150 g mörk choklad 70%, 1msk sirap
bär att garnera med.
Värm mjölk, smör, när smöret smält häll i vaniljsocker. Vispa ägg och socker poröst, blanda i mjöl, kakao och bikarbonat och häll i mjölkblandningen i smeten. Grädda 20 minuter på 170 grader.
Vispa grädde, lägg i hallonen oc mosa dem med gaffel, dela chokladkakan och lägg i fyllningen mellan halvorna.
Värm grädde, sirap och choklad på låg värme tills chokladen smält helt. Ta av kastrullen och börja vispa för hand tills massan blir slät och glansig.
Häll över tårtan och garnera med bär.

Det fanns chokladfondyr på kalaset. Detta var rejält eftertraktat. Man smälter helt enkelt bara lite god choklad, håller detta varmt med ett värmeljus och så doppar man diverse saker, en gammal pizza, en skosula eller vad som helst, i den här förtrollade soppan blir allt kalas. Vi valde dock, eller Zupermom, som tagit med sig godiset, valde att smälta choklad med dajm, eller nä, förlåt, hennes val var faktiskt att smälta toblerone, men macken hade inte det så macken valde dajmchoklad åt henne, och det var också gott. Sen valde hon att doppa banan, Ahlgrens bilar och vindruvor i och det var himelskt gott.


Det blev tabberas på chokladfondyren.
Jag och Zupermom diskuterade det på vägen hem i bilen på de mörka vägarna, att just fondyren var lite lurig och lurade en att tro att man knappt åt något, medan en mastig chokladkaka eller tårta liksom verkligen kändes direkt så man märkte på ett helt annat sätt att man åt det. Det var nog därför fondyren tog slut och det fanns kvar av det andra.


Ita_g tycker det är roligt med choklad


Valerina är helt gaaaaalen i choklad!!


Zupermom kände sig nog nöjd över chokladvalet,
det extremt eftertraktade.


Vissa säger "titta under lugg"
Andra säger "titta under lupp"
men jag säger "titta bakom lins jag":)
Alla kalorier skulle ju förevigas.

2 kommentarer:

  1. kul att få se bilderna hur det igentligen såg ut:)
    Korten blev ju jättebra

    SvaraRadera
  2. Åh så smarrigt det såg ut! Jag ska genast spara recepten!!

    Tack för titten, nu ska jag vidare till Valerinas blogg...

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive