måndag 3 november 2008

Könsgener

Jag är en av de som med bestämdhet hävdar att de flesta av våra beteenden är inlärda och att det förklarar de flesta skillnaderna mellan könen. Min son till exempel älskade rosa, glitter och är än i dag väldigt gosig och sårbar, precis som en liten ficka skulle vissa hävda. Min dotter älskar också rosa glitter och är väldigt gosig, absolut inte lika gosesugen som storebror dock, även om vi kramar henne precis lika mycket för det.

Att dottern valde rosa fluffiga vinterskor är jag inte ett dugg förvånad över eftersom jag vet att hon har en förkärlek till just den färgen. Hon har varit helt tossig i klänningar framförallt sedan vi klippte håret på henne (det var alldeles för mycket tjafs vid hårborstningen varje morgon). Varken jag eller maken är speciellt rosa av oss (möjligen i hyn) utan är ett riktigt svartbeklätt syntar- punkarpack. Jag har självklart utgått hårt från att hon väljer rosa för det är en varm färg och sedan blir hon självklart bekräftad när hon väljer den färgen, utav andra lite mer könsbundna personer i vårt samhälle som hon möter som vi inte har så mycket inverkan på.

Detta är alltså inget jag ifrågasätter så mycket eller funderar över eftersom jag vet hur det fungerar men nu har min dotter börjat med något jag blir mer fundersam över. Detta dessutom efter att hon haft lov under en hel vecka och i stort sett inte haft kontakt med någon annan än sina föräldrar och några kompisar till desamma. Hon har börjat måla sina naglar med röd tuschpenna. Tånaglar som fingernaglar och säger att hon vill ha röda fina naglar.

Vart kommer detta ifrån?

Jag målar inte naglarna! Maken målar inte naglarna! Jag tror inte jag sett några av hennes fröknar med målade naglar! Har hon sett något på teven? Eller har hon helt enkelt ärvt den kvinnliga gamla målanaglarnagenen som var så livsviktig för vår överlevnad under den period vi levde i grottor och åt bär och slickade stenar? En av de gener som först skilde oss människor från aporna?

5 kommentarer:

  1. haha de e väl hennes kvinnliga gener som kommer fram mer å mer ..

    kramizz

    SvaraRadera
  2. Du menar den kvinnliga gamla målanaglarnagenen som var så livsviktig för vår överlevnad under den period vi levde i grottor och åt bär och slickade stenar?

    SvaraRadera
  3. Helt underbart, jag är inne på samma spår som du vad gäller könsroller och blir samtidigt lika förvånad när sonen hellre leker med bilar än nallar och dockor och hellre har grönt på sig än rosa... Lite besviken blir jag också, men jag antar att för att faktiskt lyckas måste man isolera de stackars barnen för att faktiskt kunna bevisa att ens tes stämmer. Istället får vi kämpa i motvind. ;)

    SvaraRadera
  4. Fia: dagis, skola, folk i din närhet och släkt, det är svaret på varför dom faller in så snällt i ledet. Men det visste du ju redan ;)

    Sonen glömmer bort sig ibland och väljer en rosa tröjja i affären men sen rättar han sig snabbt och säger "nä just det ja, jag tycker ju inte om rosa längre"

    SvaraRadera
  5. hmm... Ja du perny, men jag tycker ändå att sonen din visar lite klass när han kommer med utsvängda hippiebrallor till skolan :)

    Jag målade naglarna röda för första gången i fredags... det kanske smittar?

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive