torsdag 19 juni 2008

en tedrickare i ett kaffenormativt samhälle

Jag är en tedrickare!

Så då var det sagt, och jag skäms inte, jag är stolt! Jag har druckit kaffe men har hunnit sluta med det, men te, det slutas det aldrig med!

Jag började dricka te när jag var liten, kaffe började jag med som tonåring. Kaffet slutade jag med vid tjugo års ålder då jag fördruckit mig på det. Jag levde under en del av mitt tonårsliv på cigaretter och kaffe så magen sa stopp. Men te, det kan jag pimpla flera kannor om dagen utan att tröttna.

Vi tedrickare blir fler och fler har jag märkt och samhället har väl ändrat lite på sig, men inte helt. Jag menar, om det kommer folk över hit till mig som är kaffedrickare så förväntar dom sig att jag har kaffe, även om jag inte själv dricker kaffe. Alltså, att jag har "riktigt kaffe", inte instant coffee. Vi har riktigt kaffe, men under en period så hade vi inte det och man kände verkligen att folk reagerade. För en kaffedrickare måste få sitt kaffe!

Om jag kommer hem till en kaffedrickare så är det inte alls säkert att dom har te och om dom har te så är det troligtvis ett sliskigt påste med fejkad smak av jordgubbe eller så. Det är ju självklart att jag som tedrickare inte kan begära att en kaffedrickare ska ha te hemma. Detta gör att jag känner att det är ett kaffenormativt samhälle vi lever i.

Missförstå mig inte nu. De flesta av mina närmsta vänner är kaffedrickare och jag har absolut inget emot att bjuda dom på kaffe. Det är mest själva grejen.

En annan punkt som gör att jag känner att det är ett kaffenormativt samhälle, det är restaurangers och caféers utbud.

Ett café kan ha tio olika sorters kaffe att välja på, vanligt, latte,cappuchino, you name it. Och så tedrickarna, de har några tepåsar att välja på. Det är ungefär samma sak som att erbjuda en kaffedrickare instant coffee. Ni ser den vida skillnaden. Det måste ju vara apdyrt att investera i dessa dyra kaffemaskiner som kan göra alla dessa spännande saker med kaffe för alla olika sorters kaffedrickare. Men att skaffa in ett gäng små fina tekannor som man kan göra riktigt te i, det finns inte på kartan. Eller, varför inte, brygga te? Men för guds skulle inte på samma ställe som man bryggt kaffe på tidigare.

Jag åt inne på en restaurang för något år sedan. En riktigt fin restaurang med jättegod och dyr mat. När vi ätit gott så kollade vi lite på vad vi skulle ta efter maten. En god kopp te är ljuvligt efter en riktigt god middag så det ville jag självklart ha. Dom hade en fem olika sorters kaffe men det stod inget om te. Jag frågade servitrisen som sa att... dom hade påste...

Jag kunde faktiskt inte vara tyst, jag var tvungen att tala om hur jag upplevde det. Det drog ner betyget avsevärt på stället, att ha "snabbkaffe" för tedrickarna. Det slutade med att hon gick till fiket som låg i samma byggnad, som ägdes av restaurangen, och fixade en riktig kopp te åt mig.

Jag vill bara påpeka, jag var aldrig otrevlig, jag bara talade om vad jag upplevde. Hon skulle ta upp det till ledningen. Vi var där och åt igen för några månader sedan. Dom hade skaffat löste i påsar... nu. Det var godare än vanligt påste, men det var inte lika gott som riktigt te.

Man kanske skulle skaffa ett te-fik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive