söndag 5 september 2010

Velpannan är i gång igen och i behov av tips

En av de saker jag tjatat om en del här inne är hur litet och bedrövligt vårat hus är. Förutom att det är litet är det ju alltid rörigt också, antingen för att man hängt tvätt i vardagsrummet eller för att man håller på med det gamla vanliga femtonspelet i huset just för att man för stunden kommit på en så otroligt bra lösning på möblemangsproblemet.

Detta är de ytor vi kallar hem

Det jag gnällt mest över i huset har varit kökets planering och storlek samt det faktum att vi inte har någon tvagningsplats i boningsdelen. Vi måste alltså, för att kunna rengöra vår lekamen, gå ner i en, på vintern, skitkall, källare för att sedan huttrande ta oss upp blöta i samma kyla. I köket får man knappt plats med matplats så vi sitter på rad i dagsläget med näsorna mot ett stort fönster och när diskmaskinen är öppen går det knappt att passera.

Jag har därför under många år tjatat om att jag vill bygga ut huset, en extra liten våning så skulle hela världen bli en bättre plats att leva i. Flytta upp alla sovrum till övervåningen och bygga en liten toalett där och sedan lämnar man över hela fina sociala delen till undervåningen, ungefär så här:

Drömscenario

Här går att se att toaletten tagits bort och där har vi istället en arbetsbänk till köket, en slags fast köksö, där vatten och spishäll finns. Dotterns rum har blivit en matplats som är öppen både till köket (förutom där skorstensstocken finns) och in till vardagsrummet så allt blir trevliga sociala ytor. Sonens rum har blivit badrum. På bilden finns inget trapphus kanske någon lägger märke till och det är för vi hade någon idé om utbyggnad åt sidan som vi skulle ha tvättstuga i och trapphus både till källare och övervåning. Inne i köksplatsen, som i dagsläget är dotterns rum, ville vi sätta glasdörrar ut mot en inglasad veranda som sedan forsätter ut på ett trädäck så man på sommaren får köket direkt ut i trädgården och tvärt om, tänk, underbart!

Ja men varför kör vi inte bara på då?

Jo vi har ju börjat planera allt detta och kollat på vad kostnaderna skulle bli med mera. Man kan ju lätt tänka sig att det skulle landa på runt en miljon kronor. Med tanke på att vi bara lagt ungefär tomtpriset för huset och husen häromkring lätt kan gå för dryga två miljonslappen så kommer husets värde ändå överstiga det vi lagt på huset, hurra! Skitbra!

Om vi ska sälja huset ja!

Men det är ju inte planen. Vi har ju tänkt bo är och då är det ju skit samma vad värdet på huset är kontra vad vi lagt, man tjänar inte på det om man inte säljer. Vi vill inte sälja, vi vill bo kvar. Om vi gör denna utbyggnad kommer våra månadskostnader att öka dramatiskt och vi kan inte längre skryta om att vi bor billigt, som vi faktiskt kan göra idag.

Barnen började prata med mig om Egypten häromdagen igen, dom berättar för mig att dom saknar Egypten och vill åka dit igen. Vi pratar lite om det och det kommer fram att dom väldigt gärna vill resa mer. Jag vill också resa mer. Det skulle ju vara underbart om man kunde ha för vana att kunna göra regelbundna utlandssemestrar till varmare länder på vintrarna. Jag har ju själv suttit och planerat in att jag vill bila genom USA någon dag.

Men kommer jag kunna det om vi bygger ut huset?
Inte lika stor chans som att vi kommer kunna göra det om vi inte bygger ut huset, det är ett som är klart!
Vad vill jag då helst?
Lägga all tid och pengar på ett hus och sedan vara bunden där hela tiden för vi har inte råd med något annat och som sedan kommer vara för stort när barnen flyttar hemifrån?
Eller, vill jag lägga pengar på resor och se världen tillsammans med min familj?
Jag kom fram till att det är det sistnämnda.
Därför försöker jag nu komma på ett sätt att kunna äta kakan men ändå ha den kvar i två bemärkelser.
Den första bemärkelsen, jag vill bygga om huset på ett sådant sätt att vi inte behöver bygga ut utan håller oss inom de fyra väggar och tak som vi har i dag och vi håller oss till en budget som gör att vi fortfarande kan hålla oss till en relativt liten månadskostnad även efter ombyggnationerna.
Den andra bemärkelsen är att de två viktiga delarna för mig i ombyggnationerna är köket och badrummet, finns det något sätt att kunna ha båda men vi ändå alla får plats i huset?

Här har jag målat upp två olika exempel:

Exempel 1

Här får jag både ett större kök och ett badrum, hurra! Barnen däremot får båda flytta in och dela på den yta som dottern i dag har ensam. Vi vet redan att det är ett mycket trångt exempel för de små barnen men samtidigt, de växer upp och behöver mindre och mindre plats och det finns barn som inte ens har eget rum. Bara men minskar ner på deras prylar så ska det nog gå, och kör hårt på bra förvaring.
Planen med att ha en uteplats i anslutning till matplatsen är också svår här men det kanske går att få en bra utgång genom vardagsrummet, vet inte hur än men det går ju att fundera lite mer på. Köket blir inte lika stort som i drömscenariot men det är ändå fungerande stort. Man får dra lite mer rör och man måste göra ett nytt fönster, det är väl de dyraste åtgärderna.

Exempel 2

Här får jag samma matplats där man kan göra den fina öppningen ut mot verandan precis som i drömscenariot fast arbetsbänken eller köksön får jag inte för där måste toan bo kvar, jag får alltså inte badrummet som jag så gärna ville ha. Här har sonen kvar sitt rum men dottern får ett nytt rum i vardagsrummet. Positivt, man behöver inte dra några nya ledningar och man kan även bygga väggarna i vardagsrummet så de är lätta att ta bort den dagen barnen flyttar hemifrån. Absolut billigaste varianten men jag får inte ha kvar kakan när jag ätit den.

Snälla hjälp oss, vilken lösning tycker du som tittar på ritningarna verkar absolut bäst i det stora hela eller har du kanske en helt otrolig egen lösning som du tror kommer vara den bästa, ge oss gärna det förslaget, vi är nämligen väldigt öppna för allt sådant just nu.

3 kommentarer:

  1. Exempel 1 ser väl bra ut, tycker jag. Men var ska ni ha ert rum undrar jag? Där det är idag?

    SvaraRadera
  2. Japp, precis, vårt sovrum och entren är inte tafsat på alls i någon av versionerna.

    Det lutar starkt mot ettan här i hushållet. Maken gick också igång på det, frågan är väl hur heta ungarna kommer bli på idén med tanke på hur små rum dom kommer få.

    SvaraRadera
  3. 1:an tycker jag... Säger bara loftsängar med skrivbord under så är ju det mesta kvar av rummen till barnen. Lycka till...

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive