Plejaderna

jag är medlem i en Bokcirkel som startades våren 2010. Vi var 3 stycken i gruppen från början vilket gjorde oss mer till en boktrekant än en cirkel men idag har vi utökat till fem stycken så cirkeln börjar ta form. Här inne kommer jag presentera de böcker vi läser och de recensioner och betyg vi ger dessa.

Bokcirkelns första bok var Hjärtdjur av noblepristagerskan Herta Müller.
Några ord om boken:
Det här inte en roman av den vanliga skolan, den har liksom ingen början, mitt och slut utan känns väldigt flytande. Känslan vi hade var att man hade kunnat läsa de olika styckena i nästan vilken ordning som helst. De är prosaiska och har ett helt unikt bildspråk.Vår grupp enades om att ge boken betyget 3/5. Att den inte fick högre var, med risk för att här inte bli klassad som en kulturell mastodont, för att den var väldigt svårbegriplig.
"1222 över havet" av Anne Holt.
Några ord om boken:
Det här är en lättsmält deckare. En av cirkelns deltagare lyckades klämma den på en enda dag! Den gav lite Agatha Cristie-känsla. Flera av oss drog paralleller till "10 små negerpojkar" (eller "Så var de bara en" som jag sett att den heter numera). Jag är inte mycket för deckare annars, eller rättare sagt, jag har nog aldrig gett deckare någon chans tidigare men jag blev glatt överraskad. Samlat betyg 3



"Igelkottens elegans" av Muriel Barberry.
Lite om boken: En del av oss hade haft svårt att komma in i berättelsen i början eftersom språket kändes högtravande. Att det dessutom var en roman med två "jag" i gjorde att det inte alltid var lätt att hålla isär vem som sade/tyckte vad.

Flera av oss grät i slutet medan en person tyckte att slutet var lättköpt, lite grann av "det var tråkigt nu, jag avslutar" Jag däremot ansåg att slutet sa väldigt mycket då det på något sätt besannade hennes inre skräck som fått henne att göra många av de val hon gjort under hela sitt liv. Vi hade alla haft olika uppfattningar om slutet och läst in olika saker i det. Det är därför man har en bokcirkel, för att utbyta åsikter och infallsvinklar, det är roligt. Bokcirkelns medelbetyg blev 3,7

"Boktjuven" av Markus Zusak.
Lite om boken:
Berättaren i boken är döden som beskriver andra världskriget ur en lite annorlunda vinkel än vad man är van vid. Lidandet beskrivs faderligt eller nästan gudligt, som en utomstående som ser lidandet och känner med människorna, människorna på båda sidor, och gör det som denne kan i situationen, utan att ingripa.
Det här är en bok om de små människorna under andra världskriget. De som historien ofta glömmer bort. Om de som levde i de bombade städerna, de som gömde en jude i källaren, de som stal sin mat och sina böcker. Det är en berättelse om djupaste sorg och vackraste färger, om kärlek och vänskap och vikten av att hålla sina löften, och konsekvenserna av att göra det.

"Oförrätten" av Anders Karlgren 
Om boken: det är en deckare som utspelas i modern tid och i min hemstad, Örebro. Dock visar det sig att fallet har kopplingar till Andra världskriget och Tyskland.
Storyn i sig är faktiskt riktigt bra! Mankell-klass tyckte en av oss. Det märks att författaren har haft en klar historia i huvudet och karaktärer han tycker om och har tänkt sig skriva fler berättelser om. Man kan riktigt känna upplägget för en serie romaner. Man tycker att det är lite synd att de böckerna inte kommer bli skrivna.

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Pernys drömkarl