Perspektiv och berättare

 


Perspektiv är vad du jobbar med när du väljer vem du berättar om och hur du berättar om personen. Här under kommer en kortfattad genomgång.

1:a person - då berättas historien av huvudpersonen eller någon i dens närhet. Jag smög mig riktigt nära så att ingen av dem skulle se att jag hade kommit på deras hemlighet.

2:a person - Då handlar historien om läsaren själv. Du går över vägen, ner för backen mot sjön. Du ser att sanden inte riktigt ser ut som sanden du är van vid.

3:e person - då är det han eller hon eller den i huvudrollen. Pelle var rädd att Johanna skulle se att han grät. Därför gömde han sitt ansikte medan han torkade tårarna.

Vissa byter perspektiv i böckerna och kan ha delar där huvudkaraktären, som berättar historien i första person, plötsligt berättar om någon annan och skapar ett tredje persons-perspektiv. Det är ovanligt och väldigt svårt. Det är få som faktiskt klarar av att göra det på ett riktigt snyggt sätt. Därför är det bäst att hålla sig till det perspektiv man börjat med för att inte förvirra läsaren eller trassla in sig i något som är svårt att bemästra. Om man håller sig till ett och samma perspektiv och inte byter huvudkaraktär så är det ett begränsat perspektiv. Med begränsat perspektiv menar man att berättarens avslöjande begränsas och då även det läsaren får veta. 

Om du bara berättar vad dina karaktärer säger och gör utan att gå in och berätta vad de känner eller tänker så är du en objektiv berättare. Om du går in och berättar vad de olika karaktärerna tänker och känner är det du  mer en allvetande berättare. Här kan du välja själv hur mycket du vill berätta för läsaren, du kan berätta precis allt eftersom du är som en allvetande gud, men du kan även välja att begränsa dig för ibland är det mer spännande att som läsare vara osäker på vad en karaktär ska göra i nästa scen.

Om du skriver i tredje person kan du däremot byta ut vem som är i centrum, då blir det ett skiftande perspektiv.

Om man ska ha ett skiftande perspektiv är det viktigt att vara tydlig så att både du och läsaren hänger med i bytet. Därför är det bra om man kan ha bytet vid ett kapitelbyte eller scenbyte. Det är viktigt att du inte hoppa mellan de olika karaktärerna utan att tänka dig för eller utan ett tydligt avbrott. Då kan det nämligen bli förvirrande för läsaren eftersom bytet blir utan förvarning. Då kan man bli osäker på vem det faktiskt handlar om för stunden.

Om man hoppar mellan olika karaktärer mitt i stycken eller mitt i scener så brukar det kallas för det allvetande perspektivet. Allvetande kallas även för Gudsperspektivet eftersom rösten blir som en gud. Den kan hoppa mellan karaktärer och gå in i allas huvud och tankar.

När du skriver i tredje person så är berättaren inte någon av karaktärerna i boken utan håller dig ovanför och berättar vad som händer så är det en osynlig berättarröst. Men när du som berättare går in och förklarar saker för läsaren som karaktären i boken inte vet om, då blir berättarrösten synlig. Om du som författare till exempel skriver: Om Selma vetat vad som skulle hända när hon kom till skolan, hade hon inte varit så ledsen. så berättar ju du som författare om saker som Selma själv inte har någon aning om och det är då den osynliga berättarrösten blir mer synlig. För att vara helt osynlig ska du som berättare inte säga något av det du vet utan låta läsaren uppleva det tillsammans med karaktärerna i boken. 

Kommentarer

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Pernys drömkarl