söndag 29 december 2013

I nattens mörker

Jag använder denna julhelg till att läsa ut alla de där böckerna jag påbörjat. Det känns skönt att få avslut. Nu är det två jag kan lägga undan i *pusta ut*-högen. Nathalies bok I nattens mörker påbörjade jag strax innan jag åkte till Andra världar. Hon och jag skulle dela rum på mässan och stod bredvid varandra. Självklart skulle det vara underbart att ha läst hennes bok innan, jag han dock inte klart med den och runt om allt stök har jag mest ägnat mig åt mitt eget skrivande. Därför hamnade den i högen, men nu kan jag stoltsera med att ha satt punkt för ännu en bok som jag verkligen ville få veta slutet på.

I nattens mörker är en våldsam och blodig variant av skönheten och odjuret har jag fått beskrivet för mig, och det kan stämma till viss del, men det finns många andra element som är viktiga att lyfta fram. Det är en bok om kärlek, lögner, svek, hat och skräck.

Jag tycket väldigt mycket om den här storyn. Jag kan känna vissa likheter med Jeppe på berget, där den utstötte inte har riktigt rent mjöl i påsen och så fort han får chansen, blir tyrannen själv. Här drar vi det dock storyn lite längre och gör honom till ett monster som livnär sig på kvinnor genom att suga i sig deras livskrafter. Dracula finns det också många likheter med och jag känner också en del likheter med varulvar där det både finns goda sidor, mänskliga sidor men även det otämjda monstret. Jag fick förkasta mina förväntningar och det jag trodde skulle hända hela tiden eftersom Nathalie inte följde det självklara mönstret. Nathalie har inte heller backat när det kommer till att beskriva våldet och blodet. Många gånger när jag läst skräck och man närmar sig det där riktigt otäcka, backar författarna och ger en övergripande beskrivning och så är det över. Här går vi in i det, blodet stänker ner texten, vi får följa med in i maggropen, in bland inälvorna på den mördade och känner blodsmaken om munnen när monstret är klart och ingenting är heligt. I like.

Det enda som jag måste påpeka, och som jag tycker är så synd att det gör ont i mig, är korrekturen. Jag vet att det varit en miss, att Nathalie trodde boken skulle fått en korrektur innan tryck och därför gör det ont att ta upp det, för hennes skull. Men, jag vill säga att när man läser denna bok så ska man göra det med vetskapen om en hel del språkliga fnurror, för annars kanske man hänger upp sig på det och missar det viktigaste: storyn.

Jag är även förväntansfull inför Nathalies fortsatte författarskap och hoppas på att få sitta med ännu en bok med hennes signatur inom en snar framtid.

3 kommentarer:

  1. Mysigt att författandet flyter på och att allt snart är klart. Skönt att "koppla av" med lite egen läsning. Kram

    SvaraRadera
  2. Det är alltså förlaget som har slarvat. Synd. Det är ju inte bara fasta uttryck som måste vara rätt, även detaljer om hur vapen fungerar osv. Men det är bara att ta nya tag.

    Ps: Givetvis går det bra med .docx. Ursäkta sent svar.

    SvaraRadera

Tack för att uttrycker dina tankar, jag ska försöka ge feedback på dessa så snart jag kan.

Pernys drömkarl

Vad dricker Perny


"Te -fastän förlöjligat av okänsliga personer och råa sällar - kommer alltid att förbli de intellektuellas favoritdryck."
Thomas de Quincey (1795-1859)


"Vad som än händer dricker jag mitt te.
"Gustaf VI Adolf

"Drycken är som den skönaste dagg från himmelriket."
Lu Yu (800-talet)

"När man har te finner man sig tillrätta till och med under en gran."
Ryskt ordspråk

"Vägen till himlen går förbi en tekanna."
Ryskt ordspråk

"Gud vare tack för te! Vad skulle världen ta sig till utan te? Hur skulle den kunna existera? Jag är glad att jag inte föddes före teet."
Sydney Smit

Etiketter

familj (281) vikt (235) Författande (104) huslig (103) studier (101) övrigt (69) arbetsliv (59) bloggar (45) Skrivande (44) semester (41) mat (35) ytligt (31) norrland (28) musik (24) tillbakablickar (22) utmaning (22) fest (21) Böcker (20) Nagellack (20) foto (20) teknik (20) spekulationer (19) debatt (17) pryl (16) framtid (15) Overall (13) jul (13) jobb (12) tandläkare (9) te (7) frillesås (6) nanowrimo (6) film (5) laster (5) renovering (4) inredning (3) skapat (3) skylt (3) Analys (2) blogg100 (2) författartankar (2) genus (2) #Alvhilda #nordiskmytologi #mytologi #skogsrå (1) Alvhilda (1) fredagsvåld (1) novell (1) prestationsångest (1) smycken (1) vampyrer (1)

Blog Archive